05 Amasya

Amasya'nın İlçeleri


Amasya, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölümü’nün iç kısımlarında yer alan bir şehirdir. Şehrin merkezi dahil olmak üzere toplam 7 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler, Göynücek, Gümüşhacıköy, Hamamözü, Merzifon, Suluova ve Taşova’dır.


Merzifon
Amasya’nın en gelişmiş ilçelerinden biri olan Merzifon 972 kilometrekare yüzölçümüne ve 700 metre rakıma sahiptir. İlçe, Gümüşhacıköy, Suluova ve Merkez ilçeleri ile komşudur.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Merzifon, Karadeniz Sahili ile Orta Anadolu’ya giden yolların kesişim noktasında yer almasından dolayı önemli bir konuma sahiptir.
Bu özelliği nedeni ile coğrafyacı ve tarihçi Strabon bu bölgeyi “Bin köy” bölgesi olarak tanımlamıştır.
Tarihi yapılarının yanı sıra ilçenin dikkat çeken noktaları arasında höyükler yer almaktadır. En önemli Kalkolitik ve Eski Tunç Çağı yerleşmeleri arasında yer alan Ortaova Köyü, Onhoroz, Büyük-Küçük Küllük höyükleri (tepeleri) ve Hayrettin Köyü höyükleri ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Amasya’ya havayolu ile ulaşım imkanı sunan Merzifon Havalimanı ilçe sınırları içerisinde yer almakta ve bu nedenle ilçe büyük gelişim göstermektedir.


Taşova
Amasya’nın büyük ilçeleri arasında yer alan Taşova, 1051 kilometrekare yüzölçümüne ve 235 metre rakıma sahiptir. Amasya’nın doğu ilçesi olan Taşova, merkez ilçe ile komşudur.
Tarih boyunca birçok devletin hakimiyeti altına girmiş olan ilçede yapılan kazılarda çok sayıda arkeolojik buluntu elde edilmiştir.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı olan Taşova, 1944 yılında ilçe statüsüne kavuşmuş, 1953 yılında ise Tokat ilinden ayrılarak, Amasya’ya dahil edilmiştir.

Gümüşhacıköy
Amasya’nın en batı ilçesi olan Gümüşhacıköy, 819 kilometrekare yüzölçümüne ve 815 metre rakıma sahiptir. İlçenin doğusunda Merzifon yer alırken güney ve batısında Çorum, kuzeyinde ise Samsun bulunmaktadır.
Doğu Roma İmparatorluğu’ndan itibaren çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan önemli bölgeler arasında yer alan ilçe, bedesteni ve saat kulesi ile meşhurdur.
Samsun'u İstanbul'a bağlayan karayolunun güneyinde yer alan Gümüshacıköy, şehir merkezine 68 km uzaklıktadır.


Suluova
Amasya’nın batısında yer alan ilçelerinden biri olan Suluova, 516 kilometrekare yüzölçümüne ve 550 metre rakıma sahiptir. İlçe, merkezle ve Merzifon ile komşudur.
Zengin linyit yataklarına sahip olan Suluova, 1954 yılında Şeker Fabrikası’nın bölgeye kurulması ile hızlı bir gelişim göstermiştir.
Şehir merkezine 25 km uzaklıkta yer alan ilçeden, şehir merkezine ve diğer ilçelere ulaşım oldukça kolaydır.


Göynücek
Amasya’nın güneybatısında yer alan Göynücek, 579 kilometrekare yüzölçümüne ve 525 metre rakıma sahiptir. 4 tane ilin arasında yer alan konumu ile Türkiye’de bu özelliğe sahip tek ilçedir. Amasya, Tokat, Çorum ve Yozgat arasında kalmaktadır.
Göynücek, çiçek bamyası, böbrek rahatsızlıklarında tercih edilen şifalı suları ve tarihi kaleleri ile meşhurdur.


Hamamözü
Amasya’nın en küçük ilçesi olan Hamamözü, 201 kilometrekare yüzölçümüne ve 710 metre rakıma sahiptir.
Gümüşhacıköy İlçesi ile komşu olan Hamamözü, haritada adeta bu ilçenin bir parçası gibi görünmektedir.
İlçe, kaplıcaları ile meşhurdur. Belediye hamamı dışında 90'lı yılların sonlarında yapılan turistik kaplıca oteli ilçeye kaplıca turizminde katkı sağlamaktadır.
Kaplıcaları kadar güreşçileri de meşhurdur.
Şehir merkezine 90 km uzakta yer alan Hamamözü, Çorum iline daha yakın konumda olup, bu şehre uzaklığı yaklaşık olarak 40 kilometredir...


Kaynaklar: Amasya Valiliği Kaymakamlıkları Google ve otelleri.net alınmıştır...