68 Aksaray

Aksaray İlçeleri


Aksaray, 1989 yılına kadar Niğde’nin ilçesi durumundayken alınan karar ile il statüsüne geçmiştir. 8 ilçe ve 175 köyden oluşan şehirde 400 binin üzerinde insan yaşamaktadır. İç Anadolu’nun Akdeniz ile ayrıldığı sınırda yer alan merkezi bir geçiş noktasında olmasından dolayı ulaşımı kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Nüfusun yarısından fazlası Aksaray merkezde yaşarken, geri kalan kısmı merkez hariç oluşan 7 adet ilçe tarafından bölünmektedir. En kalabalık ilçesi Ortaköy’ken en küçük ilçesi Sariyahşi ilçesidir. Şehrin tarihi milattan önce Kapadokya Krallığı’na kadar dayanmaktadır. 11. yüzyılda Türklerin Anadolu’ya girişi ile birlikte hakimiyeti el değiştirmiştir. Archelais ismine sahip olan ilin adı Türklerin kontrolüne geçtikten sonra Aksaray olarak değiştirilmiştir.


Güzelyurt


Güzelyurt ilçesi, il merkezinin güney doğusunda yer almaktadır. İlçe merkezinde 11 binin üzerinde insan yaşamaktadır. Aksaray’a uzaklığı 38 kilometre olan ilçeye araç ile 35-40 dakikalık bir yolculuk ile rahatça ulaşılabilmektedir. Bölgede uzun yıllar Rumlar hayatlarını sürdürmüş olsa da, 1924 yılında yapılan nüfus değişiminin ardından bölgede Rum sayısı azalmıştır.
Selanik göçmeni Türklerin bu bölgeye yerleştirilmesi ile ilçe Türkleştirilmiştir. İlçenin eski adı güzel ve su kelimelerinden oluşan Gelveri’dir. İlçede ayakta duran 5 adet kilise bulunmaktadır. Bu durum ilçenin yabancı turistleri çekim noktası haline getirmektedir. İlçeye bağlı 10 tane köy bulunmaktadır.


Sultanhanı


Sultanhanı, Aksaray’ın güneybatısında, il merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçeye araç ile 45-50 dakika arasında süren bir yolculuk ile ulaşılabilmektedir. İlçede yaklaşık 10 binin üzerinde insan yaşamaktadır.
2017 yılına kadar belde olarak yönetilen Sultanhanı, bu tarihte alınan karar ile ilçe statüsünü kazanmıştır. İlçe adını Selçuklu Dönemi’nde inşa edilen Sultanhan isimli kervansaraydan almıştır. Tüm ihtişamıyla ayakta duran bu tarihi eser, ilçenin ziyaret edilmesi gereken en önemli noktalarından birisini oluşturmaktadır.

Ortaköy


Aksaray il merkezinin 50 kilometre kuzeyinde olan en büyük ilçesi konumundadır. Aksaray’dan Ortaköy’e yaklaşık 1 saatlik araç yolculuğu ile gidilebilmektedir. Toplamda 31 köy ve 11 mahalleden oluşmaktadır.
Ortaköy ilçesinin merkezinde ve köylerinde yaklaşık 32 bin kişi yaşamaktadır. Bu bölgede hayvancılık ve tarım faaliyetlerini gelişmiştir. İlçe, güneyinde Aksaray merkez ve kuzeyinde ise Kırşehir ile komşudur. Denizden yüksekliği ortalama 1185 metre olan ilçede nehir veya göl bulunmamaktadır.
Aksaray'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Aksaray gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Ortaköy’ün ardından en büyük ilçe konumunda olan Eskil, il merkezinin 65 kilometre batısında yer almaktadır. Selçukluların bölgeye hakim olmasının ardından ilçe Türkleştirilmeye başlanmıştır. İlçenin ilk merkezi Tuz Gölü’nün hemen yakınında yer alan Gavuröreni olarak bilinen yerleşim yeridir.
Tarihi ile bölgenin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Eskil ilçesinde 26 binin üzerinde insan yaşamaktadır. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda belde statüsüne sahipken, 1990 yılında alınan karar ile ilçe olmasına karar verilmiştir. Bizans ve Selçuklu Dönemi’nden kalma birçok tarihi eserin bulunduğu ilçede çok sayıda yayla bulunmaktadır.
Aksaray'da gezilecek yerlere yakın muhafazakar hizmet veren Aksaray islami oteller seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.


Sarıyahşi


Sarıyahşi, 1990 yılına kadar Şereflikoçhisar’ın bir ilçesi konumundayken, bu tarihte alınan karar ile birlikte ilçe olmasına karar verilip, ardından Aksaray’a bağlanmıştır. İlçenin adı uzun yıllar önce burada şehit düşen Yahşi Han’dan almıştır. O döneme kadar burası Sarı olarak bilinirken, bu olayın ardından ilçenin adı değişmiştir.
İlçe’ye Büyük İskender, Romalılar, Bizanslar, Selçuklular ve Osmanlılar hakim olmuştur. 7 bine yakın insanın yaşadığı ilçe, il merkezinin kuzeyinde yer almaktadır. Merkeze 92 kilometre uzaklıkta olan Sarıyahşi ilçesine araç ile 1 saat 20 dakika da ulaşılabilmektedir. Bu özelliği ile Aksaray’ın hem en uzak hem de en küçük ilçesi konumundadır.


Ağaçören


Ağaçören, il merkezinin 80 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. İl merkezine en uzak ilçelerinden birisi olan Ağaçören, aynı zamanda Aksaray’ın en küçük ilçelerinden birisidir. İlçe etrafında yapılan kazı çalışmaları ile burada en eski yerleşimin M.Ö. 300’lü yıllarda Hititler tarafından yapıldığı ortaya çıkarılmıştır.
1990’lı yıllarda 20 bine yakın bir nüfusa sahip olan ilçede günümüzde yaklaşık 8 binin üzerinde insan yaşamaktadır. Nüfusun büyük oranı köylerde yaşamaktadır. İlçeye bağlı 8 mahalle ve 27 köy bulunmaktadır. İlçenin iklimi diğer yakın ilçelere göre rutubetli ve ılımandır. Bunun en büyük nedeni Hirfanlı Barajı ve Tuz Gölü’nün ilçeye çok yakın olmasıdır.


Gülağaç


Aksaray il merkezinin 33 kilometre doğusunda yer alan Gülağaç ilçesinde 20 bine yakın insan yaşamaktadır. Araç ile 30 dakika içerisinde merkeze ulaşılabilen ilçenin belediye olmadan önceki adı Ağaçlı olup, 1991 yılında belediye olmasına karar verilmesinin ardından Gülağaç adını almıştır.
Gülağaç ilçesine bağlı 5 adet belde belediyesi bulunurken, bunlara ek olarak 6 mahalle ve 8 adet köy ilçe sınırlarında yer almaktadır. Bölge halkı örf, adet ve göreneklerine bağlı bir hayat yaşamaktadır. İlçenin ortalama denizden yüksekliği 1140 metredir...